Dubtes i comentaris (General)

Des del registre 1 fins el 3 d'un total de 3

Pere Alzina i Bilbeny ha escrit:

Enhorabona per aquesta web tan nítida, clara i ben estructurada. Mirant-la i remirant-la m'han vingut al cap un parell de dubtes:

1. En l'interactiu "Actua" l'estimació de la distribució final es basa en algun càlcul o tan sols en el % de repostes "positives" o "negatives" pel medi?

2. Les prediccions de canvi climàtic són diverses o n'hi ha una de sola? Té el consens i acceptació del 100% de la comunitat científica o...hi ha alguns que ho tenen clar i d'altres que no? 

3. En els canvis de distribució potencial futura de cada espècie (mapes de distribució futura) es tenen en compte només aspectes climàtics o també fisiognòmics (estructura vertical i horitzontal de la vegetació)? 

Ecco respon:

Hola Pere,

moltes gràcies per les felicitacions i agraïm que la pàgina t'hagi agradat. En relació als dubtes que expreses:

1. Efectivament el resultat de l'apartat actua nomès es basa en el % de respostes positives i negatives ja que vol ser un joc senzill i amable per mostrar com el nostre comportament pot influir en el medi que ens envolta.

2. El que té consens en la comunitat científica és l'evidència del canvi climàtic. Les prediccions tenen el mateix consens que poden tenir les prediccions metereològiques. Per tant, aquelles prediccions publicades en revistes cientifíques de prestigi es poden considerar més o menys consensuades. Tot i així, la ciència és discusió i, per tant, totes les prediccions estan subjectes a canvis a la vista de noves investigacions. El que presentem aquí té un consens ampli a escala europea.... de moment!

3. Els mapes de distribució potencial futura estan calculats només amb variables climàtiques. Aquest fet pot repercutir de manera encara més negativa en algunes espècies de boscos subalpins ja que si les prediccions s'acompleixen, es fa díficil creure que els boscos puguin "escalar" les muntanyes al mateix ritme que els ocells.

Fins aviat i moltes gràcies pel teu comentari

2013-06-25 12:12:42 | General

Aniol ha escrit:

Hola.

M'agradaria saber si al 2.050 o abans podrien arribar a desaparàixer completament de Catalunya o dels Pirineus espècies com el gall fer o la perdiu blanca.

Gràcies.

Ecco respon:

Hola Aniol,

assegurar amb certesa si una espècie arribarà a desaparèixer o no és una tasca summament difícil i, encara més, fer-ho amb una data concreta. Tot i així, si que podríem dir que, si l'escalfament global continua al ritme actual algunes espècies tindran moltes dificultats per sobreviure.

Dels dos casos que cites, possiblement, el més clar, és la perdiu blanca. En aquest cas, es tracta d'una espècie que necessita una temperatura mitjana al mes d'agost menor de 15º C. Actualment aquesta temperatura es situa entre 12 i 14º i els escenaris de canvi climàtic indiquen que al 2050 al Pirineu català la temperatura mitjana estaria entre 1 i 2º per sobre l’actual. Sota aquest supòsit, la perdiu blanca es trobaria molt al límit dels seus requeriments ecològics i, tot i que encara sobreviuria, tindria un futur delicat. De fet, actualment ha desaparegut ja d’algunes regions del pre-Pirineu i dels pre-Alps.

El cas del gall fer és més complicat i caldria veure si els boscos de pi negre, que son el seu habitat principal, poden aguantar l'escalfament. Els models existents a nivell de l’estat espanyol apunten a una reducció important en la seva distribució, però no a la seva desaparició abans del 2050. Per tant, es pot aventurar una disminució important de l’àrea de distribució del gall fer, però no la seva desaparició.

Finalment, cal assenyalar que totes les espècies vivents tenen una certa inèrcia que permet allargar els declivis. Aquest fet és més acusat en espècies de llarga longevitat com les dues que cites. D’aquesta manera, tot i que podrien tenir molts problemes per reproduir-se, alguns individus adults podrien sobreviure durant un cert temps i, per tant, trigar força a desaparèixer.

Salutacions!

2012-04-05 12:50:21 | General

Xavier Ferrer ha escrit:

Aquesta sí que és una veritable divulgació científica i aportació a la conservació de la natura.

Les meves felicitacions més efusives per a un equip que malgrat les dificultats del mon actual, tira del carro de les innovacions en matèria ornitològica catalana. 

¡Us estimem per l'esforç i la bona feina !. Bon Nadal

Ecco respon:

Moltes gràcies Xavier!

Intentarem continuar en la linia!

L'equip d'ecco.cat

2010-12-11 18:41:42 | General

© 2010 Institut Català d'Ornitologia ICO
Museu de Ciències Naturals, Zoologia, Passeig Picasso s/n, 08003 Barcelona
Tel: 93 458 78 93 Fax: 93 310 49 99 E-mail: ico@ecco.cat
Mapa del web | Crèdits